Zdravie a bezpečnosť

Bezpečnosť predovšetkým

Pri používaní suchého ľadu je potrebné dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá pre maximálnu bezpečnosť pri manipulácii.

01

Používať na dobre vetranom mieste

02

Nejesť

03

Nedávať priamo do nápojov

04

Nevdychovať

05

Nedotýkať sa holými rukami

06

Neskladovať vo vzduchotesnej nádobe

Zdravie a bezpečnosť pri práci so suchým ľadom

Ako dodávateľ suchého ľadu chápeme, že máme zodpovednosť aj za poradenstvo a informovanie. Použitie suchého ľadu je veľmi bezpečné a ak sa budete riadiť niekoľkými jednoduchými zásadami zdravého rozumu. Táto stránka obsahuje všetko, čo potrebujete vedieť o bezpečnosti suchého ľadu, manipulácii a skladovaní.

Ako skladovať suchý ľad?

Suchý ľad by sa mal skladovať v izolovanej nádobe. Tým sa zníži rýchlosť sublimácie, vďaka čomu váš suchý ľad vydrží dlhšie.

Uistite sa, že nádoba nie je úplne vzduchotesná, pretože sublimácia suchého ľadu na plynný CO2 spôsobí, že vzduchotesná nádoba sa roztiahne alebo môže explodovať. V dôsledku toho sa určité množstvo CO2 nevyhnutne dostane do akejkoľvek miestnosti, ktorú používate na skladovanie suchého ľadu. Preto je dôležité, aby bol váš sklad dobre vetraný.

VAROVANIE: Suchý ľad by sa nikdy nemal skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Keď sa suchý ľad premení na plyn, spôsobí to potenciálne nebezpečné zvýšenie tlaku vo vzduchotesnej nádobe.

01

Ako by sa malo zaobchádzať so suchým ľadom?

Suchý ľad je extrémne studený pri teplote -78,5 °C. Dotyk suchého ľadu nechránenou pokožkou môže viesť k omrzlinám. Závažnosť popálenia závisí od trvania kontaktu pokožky so suchým ľadom. Pri manipulácii so suchým ľadom vždy používajte rukavice (najlepšie izolované) alebo ochrannú handričku.

02

Požitie suchého ľadu

Suchý ľad môže pri požití spôsobiť vážne vnútorné poranenie. V prípade požitia okamžite vyhľadajte lekára. Suchý ľad by sa nemal pridávať priamo do nápojov určených na konzumáciu. Originálne nápojové miešadlá pre suchý ľad (chillisticks, alebo ice bubblers) predstavujú bezpečný spôsob pridávania suchého ľadu do nápojov na vytvorenie dymového efektu.

03

Ako mám zlikvidovať suchý ľad?

Keď skončíte so suchým ľadom, rozbaľte ho a nechajte pri izbovej teplote na dobre vetranom mieste. To mu pomôže rýchlejšie sublimovať z pevnej látky na plynnú. Kvôli CO2 uvoľnenému pri procese sublimácie zaistite, aby sa suchý ľad nedostal do kontaktu s ľuďmi a zvieratami. NIKDY nenechávajte suchý ľad bez dozoru v blízkosti detí alebo zvierat.

04

Vetranie

V malom množstve je CO2 neškodný, no vo väčšom množstve môže viesť k dýchavičnosti alebo dokonca k zaduseniu. Je dôležité vždy používať suchý ľad v dobre vetranom priestore. Ak bol suchý ľad uložený v miestnosti alebo vo vozidle dlhšie ako 10 minút, musíte otvoriť dvere alebo okno a umožniť dostatočné vetranie.

Poznámka: Ak pracujete so suchým ľadom alebo v jeho blízkosti a zrazu zistíte, že máte ťažkosti s dýchaním alebo sa zadýchate, otvorte všetky blízke okná a opustite oblasť aspoň na 10 až 15 minút.

Aké sú bezpečné hladiny CO2 v miestnosti?

ppm = časti na milión
250 – 350 str./min
Normálna koncentrácia pozadia vo vonkajšom okolitom vzduchu
350 – 1 000 ppm
Koncentrácie typické pre obývané vnútorné priestory s dobrou výmenou vzduchu
1 000–2 000 ppm
Sťažnosti na ospalosť a zlý vzduch
2 000–5 000 ppm
Bolesti hlavy, ospalosť a stagnujúci zatuchnutý vzduch. Prítomná môže byť slabá koncentrácia, strata pozornosti, zvýšená srdcová frekvencia a mierna nevoľnosť
5 000 ppm
Limit vystavenia na pracovisku (ako 8-hodinový TWA) vo väčšine jurisdikcií
> 40 000 ppm
Expozícia môže viesť k vážnemu nedostatku kyslíka